Ostar är alltid en uppskattat gåva på kalas, efter en god middag eller som njutning en helt vanlig kväll.

Då vårat ostsortiment hela tiden ökar rekommenderar vi dig att besöka butiken och gärna provsmaka dig fram till ostar som passar just dig.

Altesse

01
Modern trevlig pastöriserad rödkittost på komjölk.
Tillverkas i Alsace. Medelkraftig smak.

Passande drycker:
Vita viner samt lätta röda viner.


Baskeriu

02
Pastöriserad fårost från franska Baskien, från den delen av Pyrenéerna som ”trillar” ner i Medelhavet.
Påminner om Etorki, men med större krämighet och smak.
Len, fin konsistens. Tillverkas på ”brebis”.

Passande drycker:
Merlot och andra goda röda viner.


Bondost, fransk

03
En klassisk fransk vardagsost, som tillverkas av pastöriserad komjölk. Tillverkaren finns i den franska delen av Baskien. Kan gärna njutas naturell efter en god måltid.

Passande drycker:
Lätta röda viner


Brie Chateau

04
Vanlig fransk brie men av ovanligt god kvalitét.
Bra till din buffé…

Passande drycker:
Röda viner.


Brie de Meaux

05
Är en av världens mest kända och konsumerade ostar. Känd sedan 1200-talet. Vår variant heter Odeon. Äkta Brie tillverkas på opastöriserad komjölk i departementet
Seine-et-Marne. Den mest välkända är Brie de Meaux, som är en AOC-ost. (Finns även med tryffel)

Passande drycker:
Röda viner, St. Julien, Vosne Romanee, Hermitage


Comté extra lagrad AOC

06
Kallas även Gruyére francas. Tillverkas i Jurabergen nära den
Schweiziska gränsen. Görs på opastöriserad komjölk och är
En AOC-ost. God i matlagning.

Passande drycker:
Cotes du Juna, Vin de Paille


Domaine de Bresse

07
En fransk blåmögelost från Bresseområdet norr om Lyon.
Mjuk och trevlig ost föe de lite mer försiktiga ostälskarna.


Getost rulle

08
Den klassiska getosten som du främst använder till matlagning.
Denna är av hög kvalitet och god smak.
Observera att den har vegetabilisk löpe.


Mimolette

09
Hårdost från franska Flandern av opastöriserad komjölk.
Lagras i 18 månader och har en naturlig skorpa
av den torkade osten. Den skarpa orange färgen kommer sig av
att korna endast får äta morötter.

Passande drycker:
Olika sorters viner och mörkt öl.


Morbier BIO

10
En spännande ost från Jurabergen på gränsen mot Schweiz.
Tillverkad av opastöriserad komjölk med en sotrand i mitten.
Sotet är aska från brända vindruvskärnor. Osten är mild men
med ganska mycket smak. En god och vacker ost.
Har nyligen blivit AOC-ost.

Passande drycker:
Crepy, Seyssel


Morbier de Cleron

11
En spännande ost från Jurabergen på gränsen mot Schweiz.
Tillverkad av opastöriserad komjölk med en sotrand i mitten.
Sotet är aska från brända vindruvskärnor. Osten är mild men
med ganska mycket smak. En god och vacker ost.
Har nyligen blivit AOC-ost.

Passande drycker:
Crepy, Seyssel


Saint Agur

12
En medelkraftig fransk grönmögelost.
Om denna sägs att om Rouqefort är Frankrikes ostkung, så är
Saint Agur dess drottning. Ovanligt krämig för att vara fransk
grönmögelost. Tillverkas i Jurancon vid Pyrenéerna.

Passande drycker:
Lättare röda viner eller ett mörkt öl.


Cabrales (Cabraliego)

13
Spansk grönmögelost från Asturien. Tillverkas på traditionellt
sätt av både fårmjölk, komjölk och getmjölk. Denna ost lindas
in i blad enligt tradition. De är dock svåra att få tag på i Sverige
då vi oftast får dem i folie.
Den har kraftig smak och är härligt krämig.

Passande drycker:
Söta vita viner.


Appenzeller extra

14
Schweizisk ost från kantonen Appenzell i östra Schweiz.
Gjord av opastöriserad komjölk och känd sedan 700-talet.
Fruktig smak med få och små hål.
Osten vårdas och sveps in i linnedukar indränkta i vitt vin eller cider.

Anses vara en av de bästa ostarna i världen!

Passande drycker:
Passar till många olika viner men bäst till fruktiga vita viner.


Emmenthaler

15
Uppkallad efter Emmenthaldalen i kantonen Berni Schweiz och är känd som en fin ost ända sedan 1500-talet. Utmärkt både som dessertost och till matlagning, främst till ostfondue där den blandas med Gruyére, vitt vin och lite kirsch. En ost att drömma om.


England’s Choice

16
En härligt färgsprakande brittisk kombinationsost med fem lager av olika engelska cheddarostar. Double Gloucester, Red Leicester, Cheshire. Derby och Somerset Cheddar.


Blå Kornblomst

17
Mild, krämig och ekologisk blåmögelost från Danmark.
Tillverkad av ekologisk, pastöriserad KRAV-märkt komjölk. Man säger att den är besläktad med den italienska Gorgonzolan. Observera att den har vegetabilisk löpe.

Enligt vår mening är detta mögelostarnas Rolls Royce!

Passande drycker:
Vitt vin, gärna med något sött till, som t ex körsbärsmarmelad.
Till jul är denna ost mycket god till glögg.